Sastojci:
Za koru:
6 belanaca
150 g šećera
3 kašike vode
100 g krupno mlevenih oraha
75 g brašna
1 prašak za pecivo
Za fil:
1 l mleka
6 žumanaca
15 kašika šećera
2 kašike gustina
125 g margarina
200 g seckanih raznobojnih žele bombona
Ostalo:
150 g šlaga
ISPROBAJTE I… Žele s višnjama
Priprema:
Kora:
1. Umutiti belanca uz postepeno dodavanje šećera, uliti vodu i nastaviti s mućenjem dok se ne dobije čvrst sneg, a potom dodati i brašno pomešano s praškom za pecivo i seckanim orasima.
3. Koru peći u rerni zagrejanoj na 180°C dok se ivice ne počnu odvajati od kalupa.
Fil:
1. Pomešati žumanca, šećer i gustin, sve dobro razmutiti, pa smesu uliti u vrijuće mleko. Mešati dok se ne zgusne, ostaviti krem da se prohladi, pa dodati umućen margarin.
2. Sačekati da se fil u potpunosti ohladi, a zatim još jednom sve izmiksati kako ne bi bilo grudvica. Dodati iseckane žele bombone i promešati varjačom.
Finalni postupak:
1. Ispečenu koru podeliti na dva dela. Na prvu naneti fil, poklopiti je drugim delom kore i sve ukrasiti umućenim šlagom.
Recept Slavke Kovačević iz Valjeva
Još recepata naći ćete u magazinu Torte i kolači!
STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net