Sastojci
Za koru:
4 žumanceta
200 g šećera
1 čaša (2 dl) mleka
1,5 šoljica ulja
200 g brašna
1 prašak za pecivo
2 kašike kakaoa
Za fil:
4 belanceta
200 g šećera
100 g mlevenih oraha
200 g očišćenih višanja
Za glazuru:
100 g čokolade
50 g putera
2-3 kašike mleka
ISPROBAJTE I…
Priprema:
1. Pensato umutiti žumanca sa šećerom, a zatim dodati mleko, ulje i brašno pomešano s praškom za pecivo i kakaom, te sve dobro mikserom povezati.
2. Pripremljenu smesu uliti u pravougaoni pleh obložen papirom za pečenjem, i peći koru na 180°C oko 15-20 minuta.
3. Belanca umutiti u čvrst sneg i postepeno dodavati šećer, muteći sve vreme dok se šećer sasvim ne rastopi. U dobijeni šam dodati orahe i očišćene višnje.
4. Kada je kolač napola pečen, izvaditi ga iz rerne, premazati pripremljenom smesom i vratiti da se dopeče još 20 minuta.
5. Čokoladu rastopiti s puterom na pari, dodati malo mleka i sve lepo sjediniti. Dobijenom glazurom premazati ohlađeni kolač, iseći ga na kocke i poslužiti.
Savet: Kolač će biti jednako ukusan bilo da koristite sveže ili smrznute višnje.
Recept Ljiljane Stanković iz Niša
Još recepata naći ćete u magazinu Torte i kolači!
STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net