Sastojci:
* 5 jaja
* 150 g šećera
* 100 ml ulja
* 100 ml mleka ili jogurta
* 400 g oštrog brašna
* 1 prašak za pecivo
* 2 kašike kakaoa
* 4 kašike pekmeza po želji
* 100 g mlevenog lešnika
* 100 g čokolade iseckane na komadiće
* margarin za podmazivanje
Za preliv:
* 100 g karamel bombona
* 2 kašike mleka
* 100 g seckanih lešnika
ISPROBAJTE I… Kuglof od čokolade
Piprema:
1. Dobro umutiti jaja sa šećerom, a potom dodati ulje, mleko i brašno pomešano s praškom za pecivo. Umešati i pekmez pa sve dobro varjačom povezati. Na kraju dodati mleveni lešnik.
2. Odvojiti 5-6 kašika testa u drugu posudu. U ostatak dodati dve kašike kakaoa.
3. Kalup za kuglof namazati margarinom pa u njega sipati najpre polovinu testa s kakaom. Poređati iseckanu čokoladu, sve preliti belim delom testa pa dodati ostatak tamnog testa.
4. Kuglof peći na 200°C oko 40 minuta.
5. Za to vreme napraviti preliv. Istopiti na tihoj vatri karamel bombone zajedno s vodom, pa na kraju dodati lešnik.
6. Pečen kuglof izručiti na tacnu pa ga preliti pripremljenim prelivom. Sačekati da se malo prohladi, iseći ga na šnite i poslužiti.
Recept Slađane Šćekić iz Kraljeva
Još recepata naći ćete u magazinu Torte i kolači!
STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net