Sastojci:
3 belanceta
3 kašike šećera
3 žumanceta
5 dl hladnog mleka
1 kockica svežeg kvasca
malo soli
oko 1 kg brašna
4 kašike masti
šećer u prahu za posipanje
Priprema:
1. Ulupati belanca sa šećerom u čvrst šam pa postepeno dodavati žumanca neprekidno muteći.
2. Potom u prethodnu smesu dodati mleko i izmrviti svež kvasac te dodati malo soli.
3. Na kraju postepeno dodavati brašno dok se ne umesi glatko testo.
4. Testo podeliti na 4 jufke i ostaviti da odstoji pokriveno oko 30 minuta.
5. Nakon toga svaku jufku razvući i premazati kašikom masti pa ih poslagati jednu preko druge.
6. Testo razvući što tanje, a zatim ga podeliti na dva dela te svaki iseći na trake širine oko 5 cm.
7. Svaku traku pomoću stolnjaka urolati u ”kobasice” pa ih namotavati na štapiće kukurozovine i ređati u pleh obložen pek papirom.
8. Ostaviti da još malo narastu, a potom peći na 200*C dok ne porumene.
9. Gotove kolače izvaditi iz rerne, skinuti sa štapića i posuti šećerom u prahu.
Recept Nevenke Jovančić iz Dobanovaca
Još recepata naći ćete u magazinu Torte i kolači!
STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net