SASTOJCI:
Za koru:
250 g mlevene plazme
250 g margarina
1 kašika šećera u prahu
malo soli
Za fil:
4 jajeta
250 g šećera
700 g kisele pavlake
2 vanil-šećera
3 kašike brašna
1 limun
Za preliv:
200 g višanja
70 g šećera
1/4 kašičice cimeta
100 ml vode
2 kašike gustina
Za karamel sos:
100 g šećera
50 g putera
100 ml slatke pavlake
ISPROBAJTE I…
PRIPREMA:
Kora:
1. Otopiti puter pa ga pomešati sa mlevenom plazmom i šećerom u prahu i dodati malo soli.
2. Sve lepo sjediniti i smsu rasporediti u kalup obložen pek-papirom.
3. Peći u zagrejanoj rerni na 160°C stepeni 10 minuta.
Fil:
1. Umutiti belanca u čvrst šam postepeno dodavajaći 150 g šećera.
2. Posebno umutiti kiselu pavlaku sa preostalim šećerom i vanil-šećerom, te umešati brašno, izrendanu koru limuna i na kraju dodati žumanca.
3. Sve lepo sjediniti i lagano umešati šam od belanaca.
4. Smesu sipati u kalup sa ohlađenom korom, ponovo vratiti u rernu na 160°C i peći još 10 minuta.
5. Nakon toga temperaturu smanjiti na 90°C i peći još 25 minuta. Čizkejk ostaviti da se hladi dva sata.
Prelivi:
1. Gustin raumutiti sa malo vode.
2. Prokuvati višnje sa šećerom, cimetom i vodom, dodati razmućen gustin i mešati dok se ne zgusne na umerenoj temperaturi. Skinuti sa vatre. (Preliv I)
3. Za preliv II karamelizovati šećer, a zatim dodati puter i slatku pavlaku. Mešati dok se ne dobije gusti karamel sos.
4. Po želji kolač preliti višnjama ili karamelom.
Recept Biserke Mesarević iz Valjeva
Još recepata naći ćete u magazinu Torte i kolači!
STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net