Sastojci:
Za koru:
5 jaja
5 kašika šećera
100 g mlevenih lešnika
50 ml ulja
2 kašike kakaoa
3 kašike brašna
2 kašičice praška za pecivo
Za sirup:
200 g šećera
230 ml vode
2 kašike ruma
1 kašičica kafe
Za fil:
400 g krem sira sa ukusom pavlake
400 g eurokrema
250 g grubo mlevenog pečenog lešnika
200 g napolitanki sa ukusom lešnika
1 kesica šlag kreme sa ukusom čokolade
100 ml hladnog mleka
Za premaz:
2 kesice šlag kreme sa ukusom čokolade
250 ml hladnog mleka
mlevenih lešnika po potrebi
2-3 štangle čokolade
ISPROBAJTE I.. Ferero tortu
Priprema:
Kora:
1. Penasto umutiti belanca sa šećerom u čvrst šam postepeno dodavajući žumanca.
2. Zatim umešati mlevene lešnike, kakao, ulje i brašno pomešano sa praškom za precivo.
3. Smesu uliti u četvrtastu tepsiju dobro podmazanu uljem i posutu brašnom.
4. Peći u zagrejanoj rerni na 200°C oko 20 min.
Sirup:
1. Ušpinovati šećer sa vodom, pa dodati rum i kašiku skuvane kafe.
2. Gotovu ohlađenu koru preliti pripremljenim sirupom.
Fil i finalni postupak:
1. Umutiti šlag krem sa hladnim mlekom, dodati krem sir, eurokrem, lešnike i izmrvljene napolitanke.
2. Sve dobro umutiti mikserom i nafilovati ohlađenu, natopljenu koru.
3. Na kraju ulupati šlag krem sa ukusom čokolade sa hladim mlekom i premazati preko fila, te posuti mlevenim lešnicima i rendanom čokoladom.
Recept Nevene Milovanović iz Leskovca
Još recepata naći ćete u magazinu Torte i kolači!
STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net