Sastojci
Za kore:
150 g masti
150 g šećera
1 vanil-šećer
1 jaje
3 kašike meda
100 ml mleka
650 g brašna
1 kašičica sode bikarbone
Za fil:
1 l mleka
200 g brašna
250 g šećera
250 g margarina ili putera
100 g kokosa
Ostalo:
krem od lešnika
kokos
ISPROBAJTE I… Medenu pitu
Priprema:
Kore:
1. Mutiti mast dok ne pobeli, preko nje sipati kristal i vanil-šećer, a potom dodati jaje, med i mleko i sve dobro izmiksati.
2. U dobijenu smesu polako dodavati brašno i sodu bikarbonu, te umesiti glatko testo.
3. Podeliti testo na tri jednaka dela pa svaki od njih lagano istanjiti na veličinu pleha (37cm x 28 cm). Peći kore na 180°C dok blago ne porumene.
Fil:
1. Jedan deo mleka odvojiti pa mu dodati brašno i šećer. Izmešati da masa postane izjednačena i homogena. Ostatak mleka zakuvati.
2. Kad mleko provri, u njega uliti smesu i kuvati dok se ne zgusne. Ostaviti smesu da se ohladi pa je izmiksati s margarinom i kokosom.
Finalni postupak:
1. Prvu koru tanko premazati kremom od lešnika, pa naneti fil, a zatim postupak ponoviti još dva puta.
2. Odozgo posuti kolač kokosom, ostaviti preko noći da kore omekšaju i naredni dan servirati.
Recept Andrijane Mitru iz Bačke Palanke
Još recepata naći ćete u magazinu Torte i kolači!
STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net