Sastojci:
Za koru:
600 g brašna
200 g masti
1 kašičica sode bikarbone
150 g šećera
2 jajeta
6 kašika mleka
250 g meda
Za fil:
1 l mleka
10 kašika griza
5 kašika šećera
375 g margarina
200 g šećera u prahu
100 g čokolade
50 g mlevenih oraha
Ostalo:
230 g pekmeza od kajsija
šećer u prahu
ISPROBAJTE: Medene kruške
Priprema:
Kora:
1. Brašno pomešati sa sodom bikarbonom, pa sipati šećer i mast i dobro sve sjediniti rukama, tako da se dobiju masne grudvice.
2. U smesu zatim dodati jaja, mleko i med, ručno umesiti testo, i podeliti ga na 4 jednaka dela.
3. Svaki deo razviti oklagijom, položiti ga na poleđinu tepsije preko papira za pečenje i peći na 190˚C oko 5 minuta.
Fil:
1. U malo mleka razmutiti griz, a u ostatak sipati šećer i staviti da provri. U vrijuće mleko uliti razmućenu smesu i mešati dok se lepo ne zgusne.
2. Umutiti margarin zajedno sa šećerom u prahu, pa ga sjediniti sa ohlađenim grizom.
3. Dobijeni fil podeliti na dva dela. Jedan deo ostaviti sa strane, a u drugi umešati otopljenu čokoladu i orahe.
Finalni postupak:
1. Prvu koru premazati pekmezom, preko nje položiti drugu koru i naneti beli fil. Sledeću koru premazati čokoladnim filom, a preko poslednje, četvrte kore posuti šećer u prahu.
Recept Jovanke Komnenović iz Temerina
Još recepata naći ćete u magazinu Torte i kolači!
STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net