Sastojci:
Za testo:
100 ml mleka
50 ml ulja
350 g brašna
10 g suvog kvasca
2 jajeta
150 g šećera
Za nadev:
400 g višanja
150 g mlevenog keksa
1 vanil-šećer
Ostalo:
margarin
ISPROBAJTE I… Krem štrudle
Priprema:
Testo:
1. U mlakom mleku rastvoriti kvasac, dodati kašiku šećera, kašiku brašna, i ostaviti da sve odstoji i da kvasac nadođe.
2. U drugu posudu usuti polovinu brašna, umešati nadošli kvasac, preostali šećer, jaja i ulje te postepeno dodajući preostalo brašno, umesiti mekše testo. Pokriti ga čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da nadođe.
Nadev:
1. U odgovarajuću posudu staviti očišćene višnje, dodati vanil-šećer i mleveni keks.
Finalni postuipak:
1. Nadošlo testo premesiti, podeliti na tri jednaka dela i formirati tri jufke. Svaku jufku oklagijom dobro rastanjiti pa preko naneti pripremljeni fil.
2. Uviti rolate i poređati ih u pleh obložen papirom za pečenje. Štrudle peći u dobro zagrejanoj rerni na 180°C oko 45 minuta.
3. Gotove štrudle izvaditi iz rerne, premazati ih margarinom i ostaviti da se ohlade. Iseći ih na parčad željene veličine i poslužiti.
Savet: Da bi štrudla bila mekša, pošto je izvadite iz rerne i premažete margarinom, prekrijte je alu-folijom pa preko folije stavite nakvašenu kuhinjsku krpu.
Recept Vesne Pavlović iz Požarevca
Još recepata naći ćete u magazinu Torte i kolači!
STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net