Sastojci:
1 kg brašna
3 kašike ulja
2 kašike šećera
prstohvat soli
20 g svežeg kvasca
1/2 praška za pecivo
1 zamrznuti limun
2 jajeta
500 ml mleka
Ostalo:
500 ml ulja
šećer u prahu
1 vanil-šećer
1 limun
ISPROBAJTE I…
Priprema:
1. U malo mlakog mleka razmutiti kvasac s kaškom brašna i dve kašike šećera, pa ga ostaviti da nadođe.
2. Za to vreme razmutiti jaja, dodati preostalo mlako mleko, ulje, prstohvat soli i rendani limun.
3. U smesu umešati i nadošli kvasac, pa postepeno dodavati brašno pomešano s praškom za pecivo sve dok se ne umesi glatko testo koje se odvaja od prstiju i posude.
4. Testo ostaviti da odstoji i da se udvostruči oko pola sata. Potom ga razvući oklagijom na 1 cm debljine, pa krofne vaditi pobrašnjenom čašom. Ostaviti ih da još malo narastu pre prženja.
5. U šerpu sipati pola litra ulja i ostaviti da se dobro zagreje, a zatim pržiti krofne. Gotove krofne posuti šećerom u prahu pomešanim s vanil-šećerom.
Recept Sonje Miladinović iz Vlasotinca
Još recepata naći ćete u magazinu Torte i kolači!
STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net