Sastojci
Za testo:
600 g brašna
100 g margarina
300 g šećera
1 jaje
1 prašak za pecivo
1 kašičica sode bikarbone
2 dl mleka
prstohvat soli
Za fil I:
200 g mlevenog maka
250 g šećera
200 g brašna
1 prašak za pecivo
100 g margarina
2 dl toplog mleka
2 vanil-šećera
rendana kora od 1 limuna
Za fil II:
8 dl mleka
3 pudinga od vanile
250 g margarina
250 g šećera
ISPROBAJTE I…
Priprema:
Testo:
1. U odgovarajuću posudu staviti brašno, pa dodati margarin, šećer, jaje, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, so i mleko. Umesiti testo, a potom ga podeliti na šest jufki i ostaviti da odstoji 15 minuta.
2. Dve jufke razviti, ispeći ih na prevrnutom plehu na 180°C, ali paziti da ostanu svetle.
Fil I:
1. Margarin rastopiti, a zatim u posudu dodati mak, šećer, brašno, prašak za pecivo, mleko i vanil-šećer. Sve sjediniti, pa narendati koru od limuna.
2. Razviti preostale četiri jufke, svaku napuniti filom, uviti u štrudlu i poređati u pleh obložen papirom za pečenje, jednu do druge. Peći u zagrejanoj rerni na 170°C oko 30 minuta.
Fil II:
1. U malo mleka razmutit puding i šećer, a ostatak staviti da provri. U vrijuće mleko uliti razmućenu smesu i mešati dok se ne zgusne. Skloniti šerpu s ringle i ostaviti da se prohladi.
2. Umutiti margarin i sjediniti ga s prohlađenim pudingom. Sve dobro izmiksati da se dobije fin krem.
Finalni postupak:
1. Na tacnu položiti koru, premazati je polovinom fila od vanile, pa preko toga poređati gotove štrudle s makom.
2. Štrudle premazati preostalim filom od vanile, a potom sve preklopiti drugom korom. Gotov kolač posuti šećerom u prahu.
Savet: Kako biste bili sigurni da mak nije užegao i gorak, kupujte iskuljičivo vakuum pakovanja s označenim rokom trajanja, ili svež pa ga sami sameljite.
Recept Elvire Kiš iz Subotice
Još recepata naći ćete u magazinu Torte i kolači!
STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net