SASTOJCI:
Za testo:
230 g masti
1 jaje
1 kašika šećera
1 kvasac
malo soli
1 dl mleka
500 g brašna
Za fil:
250 g šećera
12 kašika mleka
250 g mlevenog maka
1 limun
malo maslaca
Za premazivanje:
2 kašičice pavlake
1 žumance
PRIPREMA:
1. Kvasac razmutiti u 1 dl mleka sa 1 kašikom šećera, dodati jaje, mast, brašno i malo soli, umesiti testo i ostaviti 15 minuta da se odmori.
2. Prokuvati 250 g šećera i 12 kašika mleka pa dodati mak. Skloniti sa ringle, dodati koru od jednog limuna i malo maslaca, promešati i ostaviti da se ohladi.
3. Testo razviti oklagijom pa većom okruglom modlom vaditi krugove. Na svaki naneti kašičicu fila i preklopiti u obliku polumeseca.
4. Polumesece ređati u pleh i ostaviti na toplom 30 minuta da uskisnu.
5. Umutiti žumance sa 2 kašičice pavlake i premazati polumesece. Peći u rerni na 180 °C.
Recept Marije Martinović i Kovačice