SASTOJCI:
Za testo:
- 500 g brašna
- 20 g svežeg kvasca
- 50 g šećera
- 50 g ”dijavit” margarina
- 2 jajeta
- 1/2 kašičice soli
- 3 dl mleka
punjenje:
- 4 kašike džema od kajsija
- 30 g grožđica
- 30 g badema
- 100 g ”dijavit” margarina
- 30 g marcipana
Za sirup:
- 1 kašika šećera
- 3 kašika vode
- 50 g badema
PRIPREMA:
1. Razmutiti kvasac u mlakom mleku sa 1 kašičicom šećera i 1 kašičicom brašna pa ostaviti da nadođe.
2. U posudu za mešanje staviti brašno, jaja, margarin, šećer, so i nadošao kvasac pa umesiti testo, pokriti ga krpom i ostaviti da naraste.
3. Nadošlo testo razviti u obliku pravougaonika debljine 1 cm.
4. Na testu nožem blago označiti 3 trake. Srednju traku premazati džemom, poređati grožđice, marcipan i iseckane bademe.
5. Druge 2 trake premazati sa 50 g omekšalog margarina i iseći nožem na trake širine 2 cm pa uvijati u pletenicu. Ostaviti pletenicu da odstoji 30 min.
6. Sirup: prokuvati 1 kašiku šećera sa 3 kašike vode.
7. Pleh obložiti papirom za pečenje, staviti pletenicu i peći u zagrejanoj rerni na 200 °C 40 min.
8. Nakon pola sata pečenja premazati pletenicu sirupom i posuti iseckanim bademom pa vratiti u rernu i peći još 10 min.