Sastojci:
Za koru:
4 jajeta
100 g šećera
80 g brašna
1 kašika kakaoa
1 prašak za pecivo
1 kašika ulja
Za preliv:
200 ml vode
1 vanil-šećer
100 g šećera
Za fil:
1 l mleka
150 g šećera
80 g brašna
80 g gustina
250 g margarina
Za glazuru:
100 g čokolade
3 kašikice ulja
ISPROBAJTE I… Puding kocke
Priprema:
Kora:
1. Umutiti belanca u čvrst sneg postepeno dodajući šećer. Dodati ulje, te jedno po jednu žumance neprestano muteći mikserom.
2. Zatim postepeno dodavati brašno, prašak za pecivo i kakao i mešati varjačom dok se sve ne sjedini.
3. Smesu uliti u pleh pa peći oko 20 minuta na 190°C. Pečenu koru ostaviti da se ohladi.
4. Za preliv prokuvati vodu sa šećerom i vanil-šećerom te preliti preko ohlađene kore.
Fil:
1. U 300 ml mleka izmutiti brašno i gustin, a ostatak ostaviti da provri sa šećerom.
2. Dodati izmućeno brašno u ključalo mleko i mešati žicom dok se ne zgusne.
3. Fil ostaviti da se ohladi, pa ga sjediniti sa umućenim margarinom.
Finalni postupak:
1. Pripremljen fil premazati preko kore.
2. Otopiti čokoladu s uljem, pa preliti preko fila.
3. Kolač ostaviti da se stegne, a potom ga iseći na kocke i poslužiti.
Recept Jelene Milivojević iz Beograda
Još recepata naći ćete u magazinu Torte i kolači!
STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net