Sastojci:
Za testo:
800 g brašna
1 kockica svežeg kvasca
160 g margarina
4 žumanceta
160 g šećera + 1 kašičica šećera
5 dl mleka
Za fil:
90 g margarina
1 kg višanja bez koštica
šećera po ukusu
Za premaz:
4 belanceta
ISPROBAJTE I… Štrudlu sa višnjama i keksom
Priprema:
1. U malo mlakog mleka razmutiti kvasac sa kašičicom šećera i ostaviti ga da nadoðe.
2. Preostalo mleko pomešati sa nadošlim kvascem, dodati šećer, žumanca i 160 g otopljenog margarina. Polako dodavati brašno i zamesiti glatko testo.
3. Testo ostaviti na toplom oko 30 minuta da naraste.
4. Potom ga podeliti na 4 jufke, pa svaku razviti preko pobrašnjene krpe. Preostali margarin otopiti i premazati svaku koru.
5. Preko svake kore rasporediti 250 g cepanih višanja i posuti šećerom po ukusu.
6. Svaku nafilovanu koru urolati sa obe strane ka sredini.
7. Štrudle poređati u podmazan pleh i ostaviti da narastu još oko 30 minuta.
8. Narasle štrudle premazati umućenim belancima i peći u zagrejanoj rerni na 200 *C dok ne porumene.
Recept Novice Perišića iz Kačareva
Još recepata naći ćete u magazinu Torte i kolači!
STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net