SASTOJCI
- 250 g pirinča
- 8 dl mleka
- 1/2 šipke vanile
- 200 g šećera
- 2 jaja
- 4 jabuke
- sok od 1/2 limuna
- malo džema
- bademi ili orasi poželji
- so
PRIPREMA:
1. U vreloj vodi kuvati 5 min. pirinač i malo soli. Zatim procediti pirinač od suvišne tečnosti.
2. U mleku skuvati 100 g šećera i vanilu pa umešati bareni pirinač. Uz neprestano mešanje kuvati na umerenoj temperaturi dok tečnost ne ispari.
3. Kada se sutlijaš prohladi, umešati žumanca i umućena belanca.
4. Masu sipati u podmazan i brašnom posut pleh te peći na 150 °C 30 minuta.
5. Oljuštene jabuke iseći napola.
6. U 2 dl vode kuvati jabuke sa 100 g šećera i sokom od pola limuna dok ne omekšaju.
7. Na koru naneti jabuke, premazati ih džemom i posuti prženim bademima iseckanim na listiće
Recept Vesne Filipović iz Idvora