Sastojci:
300 ml mleka
40 g kvasca
50 g šećera
1 kašičica soli
750 g brašna
2 jajeta
džem od šljiva po potrebi
Za premazivanje:
1 jaje
ISPROBAJTE I… Čokoladne bombice
Priprema:
1. Kvasac izmrviti u mlako mleko. Dodati šećer i 1 kašiku brašna, promešati kašikom, pa ostaviti da kvasac nadođe.
2. U dublju posudu sipati polovinu brašna, te dodati, so, jaja i nadošao kvasac. Postepeno dodajući preostalo brašno umesiti glatko testo. Pokriti ga krpom i ostaviti na toplom da odstoji 30 minuta.
3. Nakon toga, testo prebaciti na pobrašnjenu radnu površinu. Premesiti ga, pa razvući oklagijom u veći krug.
4. Okruglom modlom ili čašom vaditi oblike i u sredinu svakog staviti malo džema.
5. Skupiti testo u loptice i ređati u pleh obložen papirom za pečenje. Ostaviti ih da odstoje još 30 minuta.
6. Jaje ulupati viljuškom i premazati bombice, a zatim ih peći u rerni zagrejanoj na 180°C oko 30 minuta.
Savet:
Umesto džema od šljiva možete koristiti džem po izboru, a gotove bombice možete posuti šećerom u prahu.
Recept Vesne Pavlović iz Požarevca
Još recepata naći ćete u magazinu Torte i kolači!
STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net