Sastojci:
300 g starog hleba
100 g margarina
200 g bele čokolade
100 g suvog grožđa
oko 7 dl sojinog mleka
4 kašike šećera
Za sojino mleko:
1 šolja zrna soje
8 šolja vode
ISPROBAJTE I… Posnu čoko- tortu
Priprema:
1. Hleb iseći na kockice pa ga preliti rastopljenim margarinom.
2. U sojinom mleku rastopiti šećer te dodati u prethodnu smesu od hleba i margarina.
3. Sve lagano mešati da se sastojci sjedine i hleb upije.
4. Suvo grožđe preliti mlakom vodom i ostaviti da omekša. Na pari otopiti belu čokoladu, a potom je dodati u prethodnu smesu. Na kraju dodati suvo grožđe i sjediniti.
5. Kalupe za mafine puniti smesom pomoću kašike.
6. Peći u zagrejanoj rerni na 200*C oko 30 minuta.
Mleko od soje:
1. Soju u zrnu očistiti, oprati i ostaviti da odstoji u vodi preko noći.
2. Sutradan je samleti u blenderu i staviti da se kuva sa 8 šolja vode.
3. Kuvati na umerenoj temperaturi da pusti tri ključa. Zatim tečnost procediti kroz gazu.
Komentar
U vreme posta, mleko životinjskog porekla može se uspešno zameniti sojinim. Domaće mleko od soje može stajati u frižideru i do nedelju dana.
Recept Irene Dragićević Mijatović iz Šapca
Još recepata naći ćete u magazinu Torte i kolači!
STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net