Sastojci:
Za testo:
750 g brašna
2 kašike suvog kvasca
1 kiselo mleko
100 ml ulja
1-2 kašičice soli
1 kašika šećera
2 belanceta
tople vode po potrebi
Za nadev:
8-9 kašika mlevenog maka
4-5 kašika šećera
malo cimeta
1/2 kašičice rendane limunove korice
1 dl vrelog mleka
Za premaz:
1 žumance
ISPROBAJTE I… Kolač s makom
Priprema
Testo:
1. Brašno pomešati sa suvim kvascem i dodati so, šećer, kiselo mleko, ulje i belanca.
2. Dodavati tople vode po potrebi dok se ne umesi glatko testo. Ostaviti ga na toplom da nadođe.
3. Nadošlo testo premesiti i razvući koru oklagijom na 1 cm debljine.
Fil:
1. Mak pomešati sa šećerom, dodati cimet i limunov sok, te popariri proključalim mlekom.
Finalni postupak:
1. Razvijenu koru premazati filom od maka, a potom je urolati.
2. Prebaciti rolat u pleh obložen pek-papirom i formirati krug, a potom ga zaseći na šnite 1-1,5 cm.
3. Prvi isečeni deo okrenuti prema sredini, a drugi i treći ostaviti gde jesu, samo malo izokrenuti, četvrti okrenuti ka sredini, peti i šesti ostaviti… i tako do kraja.
4. Ostaviti pogaču da odmara, premazati je žumancetom, pa peći u zagrejanoj rerni na 200ºC dok lepo ne porumeni.
Recept Dijane Ademović iz Subotice
Još recepata naći ćete u magazinu Torte i kolači!
STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net