Sastojci:
Za koru:
12 jaja
12 kašika šećera
12 kašika brašna
6 kašika kakaoa
Za fil:
1,4 l mleka
6 kašika brašna
4 vanil-šećera
6 kašika gustina
12 kašika šećera
500 g margarina
Za preliv
400 g čokolade
malo ulja
Priprema:
Kore:
1. Ulupati 4 belanceta sa 4 kašike šećera u čvrst šam. Uz neprestano mućenje dodavati 4 žumanceta.
2. Na kraju umešati 4 kašike brašna pomešanih sa 2 kašike kakaoa i sve lepo sjediniti.
3. Smesu uliti u pleh obložen papirom i peći u zagrejanoj rerni na 180*C oko 20 minuta.
4. Na isti način od preostalog materijala ispeći još 2 kore.
Fil:
1. U 4 dl mleka razmutiti gustin sa brašnom, a preostalo mleko ostaviti da provri sa šećerom. Potom ukuvati razmućenu smesu i mešati dok se ne zgusne.
2. Skinuti sa vatre i ostaviti da se ohladi.
3. Margarin penasto umutiti i sastaviti sa ohlađenim kremom.
4. Nakon toga otopiti čokoladu sa malo ulja.
Finalni postupak:
1. Tortu filovati na sledeći način: preko prve kore preliti 1/3 otopljene čokolade pa premazati filom.
2. Postupak ponoviti još dva puta. Tortu ukrasiti po želji.
Recept Jasmine Matejić iz Kragujevca
Još recepata naći ćete u magazinu Torte i kolači!
STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net