Sastojci
- 12 jaja
- 2 pudinga od vanile
- 300 g šećera + 23 kašike šećera
- 1 l mleka
- 150 g margarina
- 1 veće pakovanje nugat napolitanki
- 4 kašike mlevenih oraha
- 3 kašike brašna
- 1 kašičica ulja
- malo praška za pecivo
- 400 g šlaga
Priprema
Kora I:
- Ulupati 7 belanaca sa 300 g šećer u čvrst šam, a potom ga uliti u pleh obložen pek-papirom.
- Rernu zagrejati na 250ºC, a potom je smanjiti na 100ºC i sušiti koru 1 h i 30 minuta.
Kora II:
- Umutiti 5 belanaca sa 3 kašike šećera, dodati 2 žumanceta i još malo mutiti. Na kraju dodati kašičicu ulja, te umešati 4 kašike mlevenih oraha i 3 kašike brašna pomešane sa malo praška za pecivo.
- Sve lepo sjediniti, smesu uliti u pleh obložen pek-papirom i peći u zagrejanoj rerni na 200ºC dok ne porumeni.
Filovi:
- U malo mleka razmutiti puding i pomešati ga sa preostalim mlekom.
- Ulupati 10 žumanaca sa 20 kašika šećera, pa ih sjediniti sa mlekom sa pudingom i skuvati na pari.
- Mešati dok se ne zgusne, skinuti sa vatre i ostaviti da se ohladi.
- Umutiti 150 g margarina, sastaviti ga sa ohleđenim kremom, a potom u fil dodati pola pakovanja izmrvljenih nugat napolitanki.
- Ulupati 200 g šlaga sa kiselom vodom ili mlekom, pa umešati preostale prethodno izmrvljene napolitanke.
Finalni postupak:
- Tortu filovati na sledeći način: kora I, fil I, kora II, fil II. Premazati preostalim umućenim šlagom.
Recept Ivane Mijailović iz Šapca