Sastojci:
Za kore:
6 belanaca
6 kašika šećera
6 kašika brašna
3 kašike kakaoa
1 prašak za pecivo
Za fil I:
8 dl mleka
8 kašika šećera
6 žumanaca
3 kašike gustina
1 kašika brašna
2 vanil-šećera
250 g margarina (ili putera)
100 g šećera u prahu
100 g čokolade
Za fil II:
400 g šlag kreme
4 dl mleka
150 g čokolade
Ostalo:
sok po želji
ISPROBAJTE I… Markizu
Priprema:
Kore:
1. Umutiti 2 belanceta sa 2 kašike šećera pa lagano umešati praškaste proizvode – 2 kašike brašna, kašika kakaoa i pola kašičice praška za pecivo.
2. Staviti smesu da se peče u manji kalup željenog oblika, oko 10 minuta na 180°C. Ispeći na ovaj način još dve kore.
Fil I:
1. U 6 kašika mleka razmutiti gustin, brašno, žumanca i šećer, a ostatak staviti da se kuva.
2. U provrelo mleko polako ulivati razmućenu smesu neprestano sve mešajući varjačom. Na kraju dodati vanil-šećer i čokoladu.
3. Penasto umutiti margarin sa šećerom u prahu pa ga sjediniti s ohlađenim filom.
Fil II:
2. Umutiti šlag s mlekom pa dodati izrendanu čokoladu i lagano sve izmešati.
Finalni postupak:
1. Koru porskati sokom željenog ukusa, pa naneti fil I, zatim fil II, i postupak ponoviti još dva puta. Tortu dekorisati po želji i poslužiti.
Recept Slađane Šćekić iz Kraljeva
Još recepata naći ćete u magazinu Torte i kolači!
STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net