Za osnovnu masu potrebna su samo četiri sastojka. Dodavanjem omiljenog svežeg ili suvog voća, keksa, čokolade… dobijaju se najlepše vrste sladoleda po sopstvenom ukusu.
Sastojci:
500 g kisele pavlake
500 g šećera
500 g šlaga
1 l mleka ili vode
Ostalo:
čokolada
kikiriki
mleveni keks
suvo grožđe
sveže ili smrznuto voće
kakao
lešnik
pistaći
ISPROBAJTE I… Pohovani sladoled
Priprema:
1. U većoj posudi varjačom povezati kiselu pavlaku i šećer i smesu ostaviti u frižider da odstoji 10-15 minuta. Promešati je nekoliko puta i ponovo vratiti u frižider.
2. Umutiti šlag s hladnim mlekom. Ukoliko želite da vam se sladoled bolje stegne i zaledi umesto s mlekom umutiti ga s običnom hladnom vodom.
3. Umućen šlag dodati u posudu s kiselom pavlakom i sve zajedno kratko izmutiti mikserom.
4. Dobijenu osnovnu masu podeliti u nekoliko plastičnih posuda u kojima se sladoled može zamrznuti i u svaku posudu dodati sastojke po želji – rastopljenu ili čokoladu seckanu na kockice, mleveni pečeni kikiriki, mleveni keks, suvo grožđe potopljeno u rum, sezonsko ili smrznuto voće, kakao, lešnik, pistaće…
Savet: U osnovnu smesu možete dodati i određene arome ili ekstrakte kako bi sladoled poprimio ukus po vašoj želji.
Recept Dragice Lovčević iz Šapca
Još recepata naći ćete u magazinu Torte i kolači!
STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net