Sastojci:
Za koru:
8 belanaca
prstohvat soli
8 kašika šećera
4 kašike brašna
1 puna kašika gustina
2 kašike kakaoa
2 kašičice sirćeta
Za fil:
500 ml mleka
150 g bronhi bombona
8 žumanaca
2 pudinga od vanile
120 ml slatke pavlake
100 g margarina
50 g čokolade
Isprobajte i…
Priprema:
Fil:
1. Pomešati žumanca sa pudingom, pa dodati 100 ml mleka.
2. Zagrejati 400 ml mleka, pa u njemu otopiti bronhi bombone mešajući na umerenoj temperaturi, a zatim umešati smesu od žumanaca.
2. Mešati dok se ne zgusne, a zatim skinuti sa vatre i ostaviti da se ohladi.
3. Margarin penasto umutiti i sastaviti ga sa ohlađenim kremom.
4. Umutiti slatku pavlaku, sastaviti je sa prethodom smesom i sve dobro izmiksati.
5. Fil podeliti na dva dela, pa u jedan dodati prethodno otopljenu čokoladu i lepo sjedinti.
Kore:
1. Belanca ulupati sa prstohvatom soli u čvrst sneg, a potom postepeno dodavati šećer i miksati dok se šećer ne otopi.
2. Potom u šam lagano umešati brašno i gustin i na kraju sirće, pa sve polako promešati. Smesu podeliti na dva dela, te u jedan dodati kakao.
3. Pleh veličine 30×40 cm pokriti papirom za pečenje. Jednu smesu naneti tačno na polovinu pleha, a zatim drugu smesu na ostatak pleha.
4. Peći na 180°C od 10-12 minuta.
5. Patišpanj ohladiti, a zatim ga podeliti na svetli i tamni deo a onda svaki preseći na pola (svaki veličine 10x30cm).
Finalni postupak:
1. Kolač filovati na sledeći način: svetla kora, svetao fil, tamna kora, taman fil. Postupak ponoviti još jednom.
2. Kolač ukrastiti po želji.
Recept Reke Bukovec iz Novog Kneževca