Satojci:
Za kore:
6 jaja
6 kašika šećera
4 kašike brašna
1 prašak za pecivo
100 g otopljene čokolade
3 kašike mleka
2 kašike kakaoa
Za fil:
500 ml mleka
150 g šećera
7 kašika brašna
150 g margarina
500 g jagoda
Za glazuru:
200 ml slatke pavlake
100 g čokolade
ISPROBAJTE I…
Priprema:
Kore:
1. Odvojiti žumanca i belanaca, pa izmiksirati žumanca sa šećerom dok ne postanu penasta. Dodati brašno pomešano s praškom za pecivo, kakao, otopljenu čokoladu i mleko.
2. U drugoj posudi umutiti čvrst sneg od belanaca i lagano ga umešati kašikom u smesu od žumanaca.
3. Pripremljenu smesu izliti u tepsiju dimenzija 38×22 cm postavljenu pek-papirom, poravnati i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 175ºC oko 30 minuta.
4. Pečen biskvit izvaditi iz tepsije, prohladiti, skinuti papir za pečenje i preseći napola kako bi se dobile dve kore.
Fil:
1. Odvojiti 200 ml mleka i pomešati sa šećerom i brašnom. Ostatak mleka zagrevati, pa kad provri, zakuvati smesu s brašnom i šećerom. Kuvati uz neprestano mešanje 5-6 minuta dok se sve ne sjedini i zgusne. U ohlađen krem umešati prethodno umućen margarin.
Finalni postupak:
1. Na tacnu za serviranje staviti prvu koru i premazati je polovinom pripremljenog fila. Rasporediti iseckane jagode, premazati ostatkom fila i pokolpiti drugom korom.
2. Zagrejati slatku pavlaku do tačke ključanja i preliti preko izlomljene čokolade. Mešati neprekidno dok se čokolada potpuno ne otopi. Toplu glazuru preliti preko kolača i ostaviti na sobnoj temperaturi da se prohladi, a potom staviti u frižider.
3. Dekorisati jagodama, seći na kocke i servirati.
Recept Sonje Stevanović iz Leskovca
Još recepata naći ćete u magazinu Torte i kolači!
STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net