Sastojci:
Za koru:
5 jaja
prstohvat soli
120 g šećera u prahu
50 ml ulja
80 g brašna
50 g kakaoa
Za fil:
250 g kesten pirea
250 ml slatke pavlake
Za dekoraciju:
50 g čokolade
ISPROBAJTE I… Čokoladni rolat
Priprema:
Kora:
1. Ulupati čvrst šam od 5 belanaca i prstohvata soli. Postepeno dodavati šećer u prahu, pa lagano umešati žumanca i ulje. Nakon toga u smesu dodati brašno i kakao.
2. Pripremljenu masu izliti u pleh obložen papirom za pečenje, te koru peći 15-20 minuta na 180°C.
3. Pečenu koru izvaditi iz pleha, ukloniti papir, a potom je umotati u vlažnu krpu i ostaviti da se ohladi.
Fil:
1. Viljuškom usitniti otopljen kesten pire, pa u njega dodati slatku pavlaku i sve zajedno umutiti mikserom tako da se dobije penasti krem.
Finalni postupak:
1. Ohlađenu koru razviti i premazati sa 2/3 fila. Ponovo je zaviti u rolat, pa preko naneti preostali fil.
2. Odozgo krupno narendanti čokoladu, a zatim kolač ostaviti na hladnom oko dva sata da se dobro stegne.
Recept Milane Pećanac iz Jakova
Još recepata naći ćete u magazinu Torte i kolači!
STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net