Sastojci:
Za fil I:
400 g kupina
300 g smokava
150 g šećera
1 vanil-šećer
1 puding od čokolade
300 ml vode
Za fil II:
500 ml vode
4 kašike šećera
2 vanil-šećera
6 kašika oštrog brašna
2 kašike mleka u prahu
2 kašike čokoladnog napitka u prahu
2 kašike čokolade u prahu
1 kašika kakaoa
Za glazuru:
200 g čokolade
3 kašike ulja
Ostalo:
875 g pti ber keksa
sok od narandže
ISPROBAJTE I…
Priprema:
Fil I:
1. Kupine, šećer i 200 ml vode staviti na šporet da se kuvaju, pa odmah dodati iseckane smokve i sve promešati.
2. Sve zajedno kuvati na jakoj vatri dok voda ne počne da vri, a potom sniziti temperaturu i kuvati još 15 minuta povremeno mešajući dok voće ne omekša. Voće varjačom lagano pritiskati da bi se formirala kaša.
3. U 100 ml vode rastvoriti puding pa ga zajedno sa vanil-šećerom umešati u voće i skuvati fil.
Fil II:
1. Sjediniti 300 ml vode, šećer i vanil-šećer i staviti da provri.
2. Ostatak vode sjediniti sa preostalim sastojcima i sve dobro sve izmešati jer ne sme da bude grudvica. Tu smesu uliti u vrijuću vodu sa šećerom i skuvati čokoladni fil.
Finalni postupak:
1. Na tacnu poređati red keksa umočenog u sok od narandže. Preko naneti vruć voćni fil, a zatim složiti još jedan sloj keksa.
2. Sve prekriti čokoladnim filom, staviti poslednji red keksa i kolač preliti glazurom pripremljenom na uobičajen način. Sačekati da se sve malo prohladi, a zatim staviti kolač u frižider i ostaviti da prenoći.
Recept Bojane Vasiljević iz Bora
Još recepata naći ćete u magazinu Torte i kolači!
STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net