Sastojci:
100 ml toplog mleka
1/2 svežeg kvasca
prstohvat soli
3 kašičice šećera
225 g brašna
200 g mešanog suvog voća (grožđe, kajsije, brusnice, višnje, kandirane korice limuna i naranže itd.)
50 g listića badema
1 jaje
250 g marcipana
Za premaz:
25 ml otopljenog putera
50 g šećera u prahu
Prirema:
1. U malo toplog mleka razmutiti kvasac i ostaviti ga da nadođe.
2. Posebno pomešati brašno, so i šećer. Dodati suvo voće, listiće badema i omekšali puter. Izmešati pa dodati nadošli kvasac.
3. Zatim u smesu ubacitii jaje i mešati varjačom (oko 5 minuta) sve dok se ne dobije meko testo. Pokriti folijom i ostaviti da odstoji dvadesetak minuta da nadođe.
4. Nakon toga testo prebaciti na radnu površinu, posutu brašnom, pa ga premesiti.
5. Razviti testo na veličinu tepsije za hleb, pa u sredinu staviti rudu marcipana, te urolati u obliku vekne.
6. Prebaciti u kalup obložen pek-papirom i ostaviti da naraste sat vremena.
7. Peći u rerni zagrejanoj na 180°C oko 30 minuta.
8. Gotov kolač premazati otopljenim puterom i posuti šećerom u prahu.
Recept Olge Pilipović iz Futoga
Još recepata naći ćete u magazinu Torte i kolači!
STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net