Sastojci:
Za testo:
1 kg krompira
1/2 kašike soli
1 kašika šećera
1 šoljica (za crnu kafu) ulja
2 jajeta
500 g brašna
Ostalo:
šljive
4 kašike ulja
3 l vode
prezla
mast
šećer u prahu
ISPROBAJTE I… Moderne knedle sa šljivama
Priprema:
1. Skuvati krompir, pa ga dobro ugnječiti, kao za pire. Dodati so, šećer, ulje i jaja, pažljivo sve
sjedini, a zatim polako dodavati brašno i formirati testo.
2. Prebaciti testo na pobrašnjenu radnu površinu, zamesiti ga tako da bude glatko, i razviti na debljinu malog prsta .
3. Dobro oprane šljive raseći na pola i izvaditi koštice, a testo iseći na kocke. Polovinu šljive položiti na sredinu svake kocke, a zatim je obmotati testom i formirati loptice veličine manje pesnice. Od ove smese može se dobiti oko 30 gomboca.
4. U šerpu sipati 3 litre vode, dodati 4 kašike ulja, pa kad se voda zagreje u nju spuštati gomboce i kratko ih prokuvati, dok ne isplivaju na površinu.
5. Skuvane gomboce uvaljati u prezlu i peći na zagrejanoj masti u tiganju, a potom ih, kada dobro porumene sa obe strane, poređati na salvetu kako bi se iscedio višak masti.
6. Posuti ih šećerom u prahu i poslužiti.
Napomena: Proveren, ukusan i jako dobar recept za odličan desert.
Recept Ravijojle Mirić iz Rastina
Još recepata naći ćete u magazinu Torte i kolači!
STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net