Sastojci:
Za koru:
4 jajeta
150 g šećera
180 ml jogurta
1 dl ulja
1/2 praška za pecivo
200 g brašna
2 kašike neskvika
ISPROBAJTE I… Keks kocke
Fil 1:
300 g mlevenog keksa
4 dl kisele pavlake
100 g šećera u prahu
Fil 2:
5 dl mleka
100 g šećera
2 pudinga od čokolade
100 g neskvika
150 g margarina
Ostalo:
100 g čokolade
150 g šlaga
1,5 dl mleka
2 kašike ulja
kisela voda za mućenje šlaga
ISPROBAJTE I… Brze banana kocke
Priprema:
Kora:
1. Umutiti belanca sa 75 g šećera u čvrst šam.
2. Posebno umutiti žumanca sa preostalim šećerom, a zatim dodati jogurt i ulje. Potom umešati brašno pomešano sa praškom za pecivo i neskvikom, pa na kraju dodati šam od belanaca.
3. Sve lepo sjediniti, smesu uliti u podmazan i brašnom posut pleh i peći u zagrejanoj rerni na 180ºC oko 20 minuta.
4. Gotovu koru, dok je još vruća, preliti sa 1,5 dl hladnog mleka.
Fil 1:
1. Umutiti 150 g šlaga sa kiselom vodom po potrebi.
2. Mleveni keks pomešati sa kiselom pavlakom i šećerom u prahu, te dodati 2-3 kašike umućenog šlaga i sve lepo sjediniti.
Fil 2:
1. U malo mleka razmutiti puding, a preostalo mleko ostaviti da provri sa šećerom.
2. Potom ukuvati razmućen puding i mešati dok se ne zgusne. Ostaviti da se malo prohladi. Zatim dodati neskvik i omekšali margarin, pa umutiti mikserom.
Finalni postupak:
1. Preko kore premazati fil od keksa, a potom naneti fil od čokolade.
2. Odgore ukrasiti preostalim umućenim šlagom. Kolač ostaviti u frižider da se lepo stegne.
Recept Julijane Krstin iz Zrenjanina
Još recepata naći ćete u magazinu Torte i kolači!
STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net