Sastojci:
Za testo:
* 125 ml mleka
* 30 g svežeg kvasca
* 1 kašičica šećera
* 125 g putera
* 100 g šećera u prahu
* 3 žumanceta
* 500-600 g brašna
Za nadev:
* 200 g mlevenog maka
* 100 g šećera u prahu
* 75 ml mleka
* 50 g putera
* 2 kašike meda
Ostalo:
* 1 žumance
ISPROBAJTE I… Pogaču sa makom
Priprema:
Testo:
1. U mlako mleko dodati izmrvljeni kvasac, po kašičicu šećera i brašna i ostaviti da nadođe.
2. U posebnoj posudi sjediniti otopljen puter i šećer u prahu, dodati žumanca, nadošli kvasac i na kraju preostalo brašno. Umesiti meko glatko testo.
Nadev:
1. Pomešati mleveni mak i šećer u prahu, pa sipati vrelo mleko, otopljen puter i med.
Finalni postupak:
1. Testo podeliti na devet jednakih delova. Svaki deo razviti u pravougaonik, pa na jedan kraj naneti pripremljen nadev.
2. Uviti rolate, a zatim od svakog formirati oblik puža.
3. Slagati ih na pleh obložen papirom za pečenje, premazati umućenim žumancetom i peći u rerni zagrejanoj na 200°C oko 25 minuta.
Recept Sandre Stojiljković Cvetković iz Niša
Još recepata naći ćete u magazinu Torte i kolači!
STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net