SASTOJCI
Za kore:
8 jaja
13 kašika šećera
6 kašika brašna
1 prašak za pecivo
100 g mlevenih lešnika
4 kašike džema od kajsija
Za fil:
3 limuna
10 žumanaca
10 kašika šećera u prahu
5 kašika šećera
10 kašika kakaoa
1 margarin
100 g pečenih lešnika
2 dl mleka
Ostalo:
3 kesice šlaga
PRIPREMA
1. Umutiti čvrstu penu od belanaca pa postepeno dodavati šećer i mutiti dok se šećer ne istopi.
2. Zatim uz neprestano mućenje dodavati jedno po jedno žumance i mešavinu brašna i praška za pecivo. Dobro promešati pa dodati 100 g mlevenih lešnika i džem od kajsija. Od pripremljene smese ispeći 2 kore na 200 °C.
3. Posebno umutiti žumanca, šećer u prahu i mleko te skuvati na pari
. 4. Kada je fil skuvan, dodati kakao.
5. U prohlađen fil dodati omekšao margarin i izrendanu koru limuna.
6. Ušpinovati 5 kašika šećera sa 5 kašika vode, dodati sok od 2 limuna te preliti koru.
7. Umutiti šlag prema uputstvu sa kesice, dodati 100 g pečenih seckanih lešnika, izrendanu koru od jednog limuna i lagano promešati.
8. Torta se filuje sledećim redosledom: kora, polovina pripremljenog fila, šlag sa lešnikom, kora, preostali fil, šlag sa lešnikom.
Recept Vesne Jovanović iz Bele Zemlje