Sastojci:
Za kore:
15 jaja
30 kašika šećera
9 kašika mlevenog keksa
3 kašike sirćeta
15 kašika mlevenih oraha
Za fil:
15 žumanaca
300 g šećera
250 g šlag pene
7 dl mleka
2 pudinga od vanile
1 kašika brašna
100 g mleka u prahu
250 g margarina
100 g pečenih mlevenih lešnika
100 g čokoladnih mrvica
ISPROBAJTE I… Tortu crni Egipat
Priprema:
Kore:
1. U odgovarajućoj posudi ulupati 5 belanaca sa 10 kašika šećera i kašikom sirćeta u čvrst šam. Potom umešati 3 kašike mlevenog keksa i 5 kašika mlevenih oraha.
2. Sve sjediniti varjačom pa uliti u pleh obožen papirom i peći u zagrejanoj rerni na 180-200 *C dok ne porumeni.
3. Od preostalog materijala na isti način ispeći još 2 kore.
Fil:
1. Žumanca ulupati sa šećerom, te ih skuvati na pari.
2. Odvojiti malo mleka pa razmutiti puding od vanile. Preostalo mleko ostaviti da provri, umešati pripremljen puding i dodati kašiku brašna. Ukuvati i žumanca sa šećerom. Skinuti sa vatre i ostaviti da se ohladi.
3. Posebno ulupati margarin, pa ga sastaviti sa ohlaðenim kremom, a potom umešati pečene mlevene lešnike.
4. Nakon toga, čvrsto ulupati šlag i mleko u prahu na uobičajen način.
Finalni postupak:
1. Filovanje: kora, fil, šlag, kora, fil, šlag, kora, fil, šlag.
Recept Slaðane Ilić iz Jagodine
Još recepata naći ćete u magazinu Torte i kolači!
STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net