Sastojci:
Za testo:
50 g prženog mlevenog lešnika (ili oraha)
125 g brašna
50 g omekšalog margarina
2 kašike šećera
1 jaje
prstohvat soli
Za fil:
200 g bele čokolade
1,5 dl slatke pavlake
50 g margarina
Za preliv:
150 g svežeg ili smrznutog crvenog voća
3-4 kašike šećera
1 kašika gustina
Priprema:
Testo:
1. Pomešati omekšali margarin sa brašnom pa dodati mlevene lešnike, šećer i jaje, i malo soli.
2. Umesiti testo i podeliti ga na 20-24 jufke (veličine većeg oraha).
3. Svaku kuglicu rastanjiti u krug dlanom te obložiti prethodno podmazan kalup za mafine.
4. Peći u zagrejanoj rerni na 180*C oko 10 minuta. Gotove korpice izvaditi iz rerne i pažljivo izvrnuti iz kalupa.
Fil:
1. Na tihoj vatri zagrejati slatku pavlaku, a potom dodati belu čokoladu i margarin, i mešati dok se svi sastojci ne otope.
2. Skinuti sa vatre i ostaviti sa strane.
Preliv:
Crveno voće skuvati sa šećerom i gustinom. Mešati dok se ne zgusne, te skinuti sa vatre i ostaviti da se malo prohladi.
Finalni postupak:
1. U korpice prvo sipati fil od bele čokolade (dok je još vruć), pa kad se malo ohladi odgore rasporediti po kašičicu voćnog preliva.
2. Dekorisati po želji.
Recept Emilije Fontanji iz Malog Iđoša
Još recepata naći ćete u magazinu Torte i kolači!
STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net