SASTOJCI:
1/2 kg mekog brašna
2,5 dl mleka
1 kvasac
1/2 dl mlake vode
1 žumance
1/2 kašike šećera
1 kašičica soli
Premaz I:
1 žumance
1/2 kašike brašna
100 g ”classic” margarina
Premaz II:
1 jaje
PRIPREMA:
1. Ugrejati mleko pa dodati kvasac i 1/2 kašike šećera pa ostaviti da nadođe.
2. Nadošao kvasac pomešati sa 1/2 dl mlake vode, žumancetom i 1 kašičicom soli. Postepeno dodavati brašno i mesiti dok se testo ne odvoji od posude.Podeliti testo na dva dela i rastanjiti ih do veličine tanjira.
3. Umutiti žumance sa 1/2 kašike brašna i margarinom (premaz I).
4. Testo premazati premazom I i ostaviti da odstoji 15 min.
5. Rastanjiti jufke, uviti ih u rolne i umotati u pletenicu. Pletenicu staviti u margarinom podmazanu posudu prečnika 25 cm pa ostaviti testo 90 minuta da narasta.
6. Kada testo naraste, premazati ga umućenim jajetom (premaz II) i peći u rerni na 150 °C 45 min.
7. Gotov kolač staviti na krpu, poprskati ga vodom i uljem a zatim ga pokriti drugom pamučnom krpom i ostaviti da odstoji 30 min.
Ovaj kolač se ne seče, već se lomi rukama, te je pogodan za krsne slave.
Recept Nade Teodosin iz Zrenjanina