Sastojci:
Za koru:
5 jaja
5 kašika brašna
1 vanil-šećer
2 kašike kakaoa
1/2 praška za pecivo
5 kašika šećera
Za fil:
250 ml slatke pavlake
1 kašika meda
300 g višanja
Za glazuru:
100 g čokolade
1 kašika ulja
ISPROBAJTE I… Čeri tortu
Postupak:
1. Odvojiti belanca i žumanaca, a potom belanca umutiti u čvrst sneg.
2. U drugoj posudi žumanca izmiksati zajedno sa šećerom, pa dodati brašno, vanil-šećer, kakao i prašak za pecivo.
3. Polako u smesu, kašiku po kašiku, dodavati umućena belanca i sve zajedno mutiti najmanjom brzinom dok se smesa ne ujednači.
4. Izliti masu u papirom za pečenje prethodno obložen pleh srednje veličine, i peći koru na 180°C 12 minuta. Ostaviti je da se ohladi, pa je poprečno preseći napola.
5. Za fil umutiti slatku pavlaku, dodati kašiku meda i još malo promešati.
6. Slatku pavlaku namazati na prvu koru, odozgo poslagati višnje, pa sve preklopiti drugom korom.
6. Preko kolača naneti glazuru od 100 g čokolade otopljene s jednom kašikom ulja. Ostaviti da se kolač ohladi, pa ga iseći na šnite i poslužiti.
Recept Biljane Lacković iz Vašice
Još recepata naći ćete u magazinu Torte i kolači!
STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net