SASTOJCI:
Za kore:
- 600 g mekog brašna
- 200 g masti
- 140 g šećera
- 2 jajeta
- malo sode bikarbone
- mleka po potrebi
Za fil:
- 270 g šećera
- 5 dl mleka
- 3 kašike oštrog brašna
- 50 g čokolade za kuvanje
- 100 g ”classic” margarina
Za glazuru:
- 50 g čokolade
- 1 dl mleka
- 2 kašike šećera
PRIPREMA:
1. U posudu za mešanje staviti 600 g mekog brašna, mast, 140 g šećera, jaja, na vrh noža sodebikarbone i mleka po potrebi da umesite glatko testo.
2. Testo podeliti na 4 jufke i svaku razviti oklagijom.
3. Koru staviti na podmazan pleh, izbosti viljuškom i peći u rerni na 180 °C. Postupak ponoviti još tri puta.
4. Fil: U odgovarajuću posudu staviti 70 g šećera pa ga pržiti dok ne dobije smeđu boju. Zatim dodati 4 dl mleka i 200 g šećera te kuvati dok ne provri.
5. Na kraju dodati 3 kašike brašna razmućenog u hladnom mleku pa zakuvati mleko koje vri. Dodati 50 g čokolade i kuvati dok se ne otopi. Ostaviti fil da se dobro ohladi.
6. Posebno umutiti margarin pa dodati ohlađeni fil i promešati.
7. Glazura: skuvati mleko sa 2 kašike šećera pa kad provri dodati 50 g čokolade i kuvati na tihoj vatri dok se čokolada ne otopi.
8. Kolač filovati sledećim redosledom: kora, fil, kora, fil, kora, fil, kora, glazura.
Recept Javorke Filipović iz Lazarevca