Sastojci:
Za koru:
5 belanaca
5 kašika šećera
2 kašike brašna
1 prašak za pecivo
1 kašika kakaoa
150 g oraha
Za fil:
5 dl mleka
10 kašika šećera
5 žumanaca
7 kašika brašna
125 g margarina
2 kašike brusnica
2 kašike suvog grožđa
2 kašike suvih kajsija
ISPROBAJTE I… Krem kocke
Ostalo:
250 ml slatke pavlake
18 komada keksa pti ber keksa
1 štangla čokolade
Način pripreme:
Kora:
1. Tepsiju podmazati uljem, pa dno tepsije posuti krupno seckanim orasima.
2. Potom belanca ulupati u čvrst sneg, postepeno dodavati šećer dok se ne umuti čvrst šam.
3. Potom umešati brašno pomešano sa praškom za pecivo i kakaom. Polako promešati varjačom da se sve lepo izjednači, pa sipati preko seckanih oraha.
4. Peći u zagrejanoj rerni na 200ºC oko 15 minuta.
5. Pečenu koru prevrnuti na tacnu, tako da orasi dođu odgore.
Fil:
1. Ostaviti da provri 3 dl mleka.
2. Penasto umutiti žumanca sa šećerom, dodati preostalo mleko i umešati brašno. Lepo sjediniti, te ukuvati u ključalo mleko.
3. Mešati dok se ne zgusne, skinuti sa vatre i ostaviti da se ohladi.
4. Margarin penasto umutiti, sastaviti ga sa ohlađenim kremom, pa umešati brusnice, suvo grožđe i kajsije.
Finlani postupak:
1. Umutiti slatku pavlaku.
2. Preko kore premazati žuti fil sa suvim voćem, a preko premazati umućenu slatku pavlaku.
3. Keks provlačiti kroz mlako mleko i slagati preko slatke pavlake (praviti razmak od 5 mm) da bi se kasnije lakše sekao kolač.
4. Ostaviti krempitu da se dobro ohladi. Iseći je na kocke i poslužiti. Po želji preliti otopljenom čokoladom.
Recept Slađane Bokić iz Zrenjanina
Još recepata naći ćete u magazinu Torte i kolači!
STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net