Sastojci:
Za testo:
1/2 kockice kvasca
1 kašičica šećera
1 kašičica brašna
200 g brašna
prstohvat soli
50 g margarina
40 g šećera u prahu
2 žumanceta
rendana korica limuna
150 ml mlakog mleka
Za fil:
300 g mlevenih oraha
2 belanceta
prstohvat soli
50 g šećera
1 vanil-šećer
narendana korica limuna
50 g suvog grožđa
malo otopljenog margarina
Priprema:
Testo:
1. U 50 ml mlakog mleka razmutiti kvasac sa po kašičicom šećera i brašna i ostaviti ga da nadođe.
2. Umutiti žumance i šećer, a posebno pomešati brašno sa šećerom. Potom dodati preostalo mlako mleko, rendanu koricu limuna, smesu od žumanaca i na kraju nadošli kvasac.
3. Umesiti glatko testo, napraviti jufku i odgore je posuti brašnom. Preklopiti testo krpom i ostaviti ga da miruje oko 60 minuta na toplom.
Fil:
1. Grožđe oprati te ga naliti vodom da ogrezne i kuvati oko 5 minuta da omekša. Zatim ga ocediti.
2. Posebno pomešati mlevene orahe sa šećerom i rendanom koricom limuna.
3. Belanca penasto ulupati sa prstohvatom soli i vanil-šećerom u čvrst sneg. Potom umešati mešavinu oraha i šećera.
Finalni postupak:
1. Testo premesiti i podeliti na dva dela. Svaki deo razviti, te premazati filom i posuti suvim grožđem. Umotati u štrudle i prekriti krpom da se još malo podigne.
2. Odgore premazati otopljenim margarinom i peći 40-45 minuta u zagrejanoj rerni na 175*C.
Recept Dragoslava Anđelković iz Aleksinca
Još recepata naći ćete u magazinu Torte i kolači!
STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net