SASTOJCI:
Za testo:
- 450 g brašna
- 1 jaje
- 2 belanceta
- 3 kašike šećera
- 100 g ”classic” margarina
- 1/2 kvasca
- 1 dl mleka
Za fil:
- 100 g mlevenog maka
- 150 g šećera
- malo mleka
- 2 kesice vanil-šećera
Za premazivanje:
- 2 žumanceta
PRIPREMA:
1. Razmutiti kvasac sa 0,5 dl mleka, 1 kašikom šećera i 1 kašikom brašna. Poklopiti i ostaviti 15 min. da naraste.
2. U posudu za mešanje staviti brašno, omekšao margarin, preostali šećer, mleko, jaje, belanca i nadošao kvasac pa umesiti testo.
3. Fil: sjediniti mak, šećer i vanil- -šećer i malo mleka pa staviti na ringlu da se kuva 5 min. Ostaviti fil da se ohladi.
4. Testo podeliti na 8 jufki. Svaku jufku rastanjiti oklagijom, premazati je filom i uviti u rolat.
5. Rolate uviti u spiralu te svaki zaseći nožem na nekoliko mesta da bude u obliku cveta.
6. Cvetiće ređati u pleh obložen folijom. Premazati ih umućenim žumancima i peći u rerni na 220 °C dok ne porumene.
Recept Danijele Antić iz Smedereva