Sastojci:
Za testo:
200 g brašna
100 g margarina
1 jaje
60 g šećera
Za fil:
3 dl vode
1 pomorandža
1 limun
2 žumanceta
60 g gustina
100 g šećera
1 vanil-šećer
Za premaz:
2 belanceta
100 g šećera
ISPROBAJTE I…
Priprema:
Testo:
1. Penasto umutiti jaje postepeno dodajući šećer.
2. Posebno pomešati brašno i margarin, pa mesiti dok se ne dobije mrvičasto testo. Zatim dodati umućeno jaje i još malo umesiti.
3. Staviti testo u pleh podmazan uljem, veličine 19×29 cm, te ga rukama rastanjiti po dnu.
4. Izbockati testo viljuškom na nekoliko mesta i odložiti ga u frižider da odstoji oko 15 minuta.
5. Nakon toga, peći u rerni zagrejanoj na 220°C oko 10 minuta.
Fil:
1. Umutiti gustin i šećer u malo vode, a ostatak ostaviti da provri.
2. Dodati izmućen gustin u ključalu vodu i mešati dva-tri minuta. Zatim skloniti a ringle, dodati sok i narendanu koru pomorandže i limuna.
3. Posebno umutiti žumanca s vanil-šećerom, te ih njih ubaciti u prethodnu smesu i umutiti mikserom.
Finalni postupak:
1. Pripremljenim filom premazati pečeno testo.
2. Umutiti belanca u čvrst sneg postepeno dodajući šećer, te ga rasporediti preko fila.
3. Vratiti kolač u rerni i peći oko 30 minuta na 180°C.
4. Pečeni kolač posuti po želji šećerom u prahu i iseći ga na štanglice kad se potpuno ohladi.
Savet:
Ukoliko ne koristite organsku pomorandžu i limun, najpre ih potopite u rastvor vode i sode bikarbone kako bi se uklonili pesticidi.
Recept Olivere Cvitkovac iz Beograda
Još recepata naći ćete u magazinu Torte i kolači!
STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net