Sastojci:
Za testo:
- 8 žumanaca
- 8 belanaca
- 1 šolja (od 2 dl) šećera + 100 g
- 1 šolja brašna
- 1 šolja nemlevenog maka
- 6 kašika hladne vode
- 5 dl mleka
- 2 pudinga od vanile
- 2 žumanceta
- 250 g margarina
- 2 vanil-šećera
- šaka pečenih seckanih lešnika
Priprema:
- Umutiti 6 žumanaca sa šoljom šećera, pa dodati hladnu vodu, brašno, mak i sneg od belanaca.
- Peći na 180ºC oko 15-20 minuta. Koru preseći uzduž na dva dela.
- Za fil: u malo mleka razmutiti puding, a preostalo mleko ostaviti da provri sa 100 g šećera i vanil-šećerom, te ukuvati razmućen puding. Kad se zgusne, ostaviti da se ohladi.
- Margarin umutiti sa 2 žumanceta, pa postepeno dodavati u ohlađen krem i mutiti.
- Filovati kore. Odgore posuti pečenim lešnicima.
Recept Nataše Struhar iz Bačkog Petrovca