Sastojci:
Za koru:
* 3 jajeta
* 1 čaša (od 180 ml) šećera
* 1/2 čaše (od 180 ml) mleka
* 1/2 čaše (od 180 ml) ulja
* 1 čaša (od 180 ml) brašna
* 2 kašike kakaoa
* 1 prašak za pecivo
* 5 kašika mlevenih lešnika
Za fil:
* 6 dl mleka
* 3 kašike šećera
* 5 kašika griza
* 5 kašika mlevenih lešnika
* šećer u prahu za posipanje
ISPROBAJTE I… Pitu od crvenog voća
Priprema:
Fil:
1. U šerpu sipati 5 dl mleka i kuvati dok ne proključa.
2. Posebno umutiti 1 dl mleka s grizom i šećerom. Sipati u ključalo mleko i kuvati na umerenoj temperaturi neprekidno mešajući dok se ne zgusne.
3. Skloniti s ringle pa umešati mlevene lešnike.
Kora:
1. Jaja penasto umutiti pa dodati mleko, ulje, šećer, brašno pomešano s praškom za pecivo, kakao i lešnike. Mutiti mikserom dok se ne dobije ujednačena smesa.
Finalni postupak:
1. Dublju tepsiju nauljiti i posuti brašnom pa sipati u nju polovinu smese za koru. Peći u zagrejanoj rerni na 200°C desetak minuta.
2. Potom tepsiju izvaditi iz rerne, te koru premazati filom i preliti je ostatkom smese za koru.
3. Vratiti u rernu da se dopeče još 15 min. na 180°C.
4. Nakon što se pečena pita ohladi, posuti je šećerom u prahu.
Recept Biljane Lacković iz Vašica
Još recepata naći ćete u magazinu Torte i kolači!
STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net